Atria - Dentysta Chorzów, Katowice, Mysłowice, Ruda Śląska, Siemianowice Śl.

Blog

Ksylitol - czy cukier może być zdrowy dla zębów?

ksylitol cukier brzozowy a zęby
15-01-2018 EKSPERT Konsultacje medyczne: lek. dentysta Karolina Bucka

Każdy z nas wie, że biały cukier jest bardzo szkodliwy dla zdrowia naszych zębów. Z tego względu powinno się ograniczać do minimum jego spożycie. Czy jednak każdy rodzaj cukru szkodzi zębom? Otóż nie - ksylitol to substancja, którą warto się zainteresować. 

W jamie ustnej człowieka występuje kilkaset rodzajów bakterii. Samo ich występowanie nie stanowi poważnego zagrożenia dla zdrowia zębów. Jednak w połączeniu z białym cukrem, który stanowi dla nich pożywienie, mają bardzo negatywny wpływ na zęby. Cukier biały w połączeniu z bakteriami fermentuje w jamie ustnej, przez co tworzą się kwasy. To z kolei prowadzi do demineralizacji szkliwa i powstawania próchnicy.

Ksylitol - co to takiego?

Ksylitol (inaczej cukier brzozowy) to naturalna substancja pozyskiwana z m.in. z brzozy fińskiej. Jest on dużo zdrowszy dla zdrowia całego organizmu, ponieważ zwiera około 40% mniej kalorii niż biały cukier, a także ma o wiele niższy indeks glikemiczny. Ksylitol, w przeciwieństwie do innych cukrów nie fermentuje w kontakcie z bakteriami, a więc nie powoduje wytwarzania kwasów, które są szkodliwe dla zębów.

Ksylitol a zębyzdrowy, biały uśmiech

Wspomniane wyżej cechy ksylitolu, to nie wszystko. Substancja ta nie powoduje negatywnych skutków dla zębów, ale także pomaga w zachowaniu ich zdrowia. Jak to możliwe?

Dzięki temu, że zdrowy tryb życia i zdrowe odżywianie stają się coraz bardziej popularne, zdrowe substytuty codziennych substancji zyskują na popularności. Badania udowodniły, że cukier brzozowy przywraca prawidłowe pH w jamie ustnej. Pobudza także ślinianki do produkcji śliny, a jak wiadomo, prawidłowa produkcja śliny jest istotna dla zdrowia zębów i jamy ustnej. Jest ona naturalnym środkiem dezynfekującym i bakteriobójczym oraz zapewnia prawidłowe funkcjonowanie błon śluzowych w jamie ustnej.

Ponadto ksylitol hamuje powstawanie kamienia nazębnego, poprzez zmniejszenie ilości nierozpuszczalnych polisacharydów w jamie ustnej, a zwiększenie ilości rozpuszczalnych. Istotną zaletą ksylitolu jest również fakt, iż ułatwia on wchłanianie wapnia, który jak powszechnie wiadomo, jest bardzo istotny dla mocnych zębów oraz kości.

Podsumowanie

Ksylitol to substancja godna uwagi. Warto wprowadzić ją do swojej diety, zamiast cukru białego. Co ważne, cukier brzozowy mogą stosować także dzieci, jest on często składnikiem past do zębów dla najmłodszych.

Nie stwierdzono żadnych niepożądanych działań spowodowanych ksylitolem. Jednak jak w przypadku każdej, nawet zdrowej dla organizmu substancji, należy zachować umiar. Spożycie zbyt dużej ilości ksylitolu może powodować lekką biegunkę oraz gromadzenie gazów w jelitach.