Obecnie cukier jest praktycznie wszędzie, nawet w tych produktach, które pozornie uchodzą za zdrowe. Niestety mimo tego, że jest on tak powszechny i popularny, jest też bardzo szkodliwy dla zdrowia całego organizmu i zębów. W dzisiejszym artykule przedstawimy kilka zamienników białego cukru, które są znacznie zdrowsze. Sprawdźcie nasze porady!
Skutki uboczne spożywania białego cukru
Spożywanie dużej ilości cukru często niesie za sobą poważne konsekwencje dla organizmu człowieka, takie jak:
- Próchnica: Cukier jest pożywką dla bakterii znajdujących się w jamie ustnej, które produkują kwasy niszczące szkliwo zębów.
- Otyłość: Nadużywanie cukru, szczególnie prostego, który ma wysoką kaloryczność, przyczynia się do nadwagi i otyłości.
- Podwyższony cholesterol: Spożywanie dużych ilości cukru może doprowadzić do podniesienia się poziomu złego cholesterolu (LDL)
- Wysokie ciśnienie: Biały cukier przyczynia się do podwyższenia ciśnienia krwi, zwiększając ryzyko chorób sercowo-naczyniowych
Ograniczenie spożycia białego cukru oraz zastąpienie go zdrowszymi zamiennikami może pozytywnie wpłynąć na stan Twojego zdrowia i samopoczucia.
Zdrowe zamienniki cukru
Ksylitol (cukier brzozowy)
O ksylitolu napisaliśmy już kiedyś cały artykuł. Jest numerem jeden na naszej liście, chociaż wcale nie jest najbardziej dietetycznym zamiennikiem (ma ok. 40% mniej kalorii niż biały cukier i niższy indeks glikemiczny, co czyni go dobrym wyborem dla osób dbających o linię i diabetyków). No więc dlaczego? Otóż dlatego, że ksylitol ma pozytywny wpływ na zęby. Cukier brzozowy nie fermentuje w kontakcie z bakteriami, a co za tym idzie, w jamie ustnej nie wytwarzają się kwasy szkodliwe dla zębów. To nie wszystko, bo ksylitol nie tylko nie szkodzi zębom, ale też im pomaga. Przywraca prawidłowe pH w jamie ustnej oraz pobudza ślinianki do produkcji śliny. Redukuje także ilość kamienia nazębnego.
Stewia
Stewia to naturalny zamiennik cukru, który praktycznie nie ma kalorii. Ta roślina, a dokładnie jej liście, są bardzo słodkie - około 200 razy słodsze od cukru. Do słodzenia można używać liści świeżych, suszonych lub sproszkowanych. Nieprzetworzone liście stewii są bogate w witaminy B i C oraz minerały takie jak wapń, magnez, cynk i potas. Przy zakupie stewii warto zwrócić uwagę, aby substancja była jak najmniej przetworzona.
Erytrytol
Jest to substancja pokrewna do ksylitolu. Ma zerowy indeks glikemiczny i jest niskokaloryczny. To świetne rozwiązanie dla osób na diecie bezcukrowej i diabetyków. W przeciwieństwie do ksylitolu, erytrytol nie powoduje dolegliwości żołądkowych u osób wrażliwych (u niektórych osób ksylitol może spowodować biegunkę - to kwestia bardzo indywidualna).
Miód
Miód to naturalny słodzik o wielu korzyściach zdrowotnych, ma między innymi działanie przeciwbakteryjne oraz przeciwzapalne. Natomiast ze względu na wysoką zawartość cukrów prostych powinien być spożywany z umiarem.
Syrop klonowy
Syrop klonowy dostarcza wiele cennych składników odżywczych, w tym witaminy z grupy B. Jego indeks glikemiczny jest nieco niższy niż białego cukru co czyni go zdrowszą alternatywą, jednak zaleca się stosowanie go z umiarem. Syrop klonowy powinien być traktowany jako urozmaicenie diety, ale nie powinien stanowić jej głównej części. Nie jest odpowiednim substytutem dla diabetyków ani osób na diecie odchudzającej.
Syrop z agawy
Syrop z agawy to naturalny słodzik o niskim indeksie glikemicznym. Zawiera cenne związki bioaktywne oraz mikroelementy. Jednak należy spożywać go umiarkowanie ze względu na wysokie stężenie fruktozy, która stosowana w nadmiernych ilościach i przez długi okres czasu może być szkodliwa dla zdrowia.
Suszone Owoce
Owoce suszone doskonale nadają się jako zamiennik cukru w koktajlach, ciastach i owsiance. Najlepszymi opcjami do słodzenia są daktyle, rodzynki oraz figi. Przy zakupie suszonych owoców warto sprawdzić, czy nie zawierają siarki. Chociaż ten dodatek jest powszechnie stosowany w przemyśle spożywczym, może negatywnie wpływać na zdrowie, zwłaszcza osób wrażliwych na siarczyny. Jednym z najlepszych rozwiązań jest suszenie owoców w domu.
Podsumowanie
Coraz częściej zauważa się negatywny wpływ białego cukru, dlatego warto rozważyć wprowadzenie do diety zdrowszych zamienników, a dzięki temu zadbać o swoje zdrowie i kondycję zębów. Kluczowe jest jednak przestrzeganie zalecanych dziennych norm spożycia tych zamienników. Tak jak w przypadku każdego produktu, nawet tych uważanych za najzdrowsze, przekroczenie zalecanej dawki może mieć niekorzystne skutki. Naturalne zamienniki cukru doskonale komponują się z zdrową i zrównoważoną dietą.